Близо два пъти по-малко престъпления през юли 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година в Силистренска област

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

 

 

Близо два пъти по-малко престъпления през юли 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година в Силистренска област

 

 

 

Близо два пъти са намалели регистрираните престъпления през юли 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра. През изтичащия месец са регистрирани 60 престъпления, от които 53 криминални и 7 икономически, което е с 47, 37% по-малко от юли 2017 г. Коефициентът на престъпност също е намалял от 90,21 за предходния на 47, 48 за настоящия период. Това отчете днес на брифинг комисар Мартин Недялков, заместник директор на ОДМВР-Силистра, и подчерта, че единственото тежко престъпление през текущия месец – грабеж над възрастен човек в Тутраканско, е разкрито в рамките на десетина дни, а извършителят е с постоянна марка за неотклонение „Задържане под стража“.

Работата на мобилните мобилните екипи в селата без постоянно полицейско присъствие остава основен приоритет и през идния месец, посочи комисар Недялков.  По думите му, резултатите от проведените през юли т.г. 32 срещи в 20 населени места показват, че обстановката в областта е спокойна, няма данни за имуществени престъпления и нарушения на обществения ред. След подаден сигнал за конкретно нарушение на закона за движение по пътищата в Дуловско, е проведена специализирана полицейска операция и проблемът е разрешен, като полицейския контрол над обстановката по пътищата продължава.

Като друг основен ангажимент заместник-директорът определи противодействието на африканската чума по свинете в пограничните райони. ОДМВР-Силистра стриктно изпълнява задачите, поставени на национално съвещание в МВР, проведено наскоро, стана ясно от думите му. Екипи на партулно-постовата дейност извършват строги проверки на автомобилите, превозващи дивеч, фуражи, животни и птици. Следи се за намерени трупове на животни и птици и се поддържа постоянен контакт с Българската агенция по безопасност на храните. Проведена е среща с представители на Ловно сдружение „Сокол“ и Държавното горско стопанство и са набелязани мерки във връзка  с предстоящия ловен сезон.

Същевременно продължава активната разяснителна кампания във връзка с телефонните измами по селата и провеждането на специализирани полицейски операции, включително и през тъмната част на денонощието.

ОДМВР-Силистра е на първо място в страната в административно-наказателната дейност по линия на контрол на пътното движение през последното тримесечие, отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Юлиян Караславов. Само през месец юли са издадени 2655 документа, от които 1405 са електронни фишове за нарушения, установени с технически средства, издадените заповеди за налагане на принудителни административни мерки са 73. Проведени са 15 специализирани полицейски операции по безопасност на движението.

По отношение на пътната обстановка комисар Караславов съобщи, че през месец юли т.г. са регистрирани 38 пътнотранспортни произшествия с 13 ранени и 2 загинали граждани. Той подчерта, че работата с технически средства остава основен акцент в дейността за ефективен контрол на скоростта - основна причина за тежките автопроизшествия в Силистренска област, а и като мярка за елиминиране на корупционни практики.

Благодарение на усилията на охранителния състав проведените през месец юли няколко масови мероприятия в Силистра и Тутракан са преминали без произшествия и груби нарушения на обществения ред, отбеляза още комисар Караславов.

 

 

31.07.2018 г.                                            Пресцентър на ОДМВР-Силистра