Започват работа българо-румънските екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

                                               

 

Започват работа българо-румънските екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш

 

 

На 21 юни започват работа българо-румънските екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш. За пореден път те ще контролират движението през активния туристически сезон, когато се осъществява интензивен трафик на румънски и български туристи на двата бряга на река Дунав.

Инициативата се основава на подписаните на 28 юни 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния”.

Работата на екипите се реализира по график, съобразен с дните с очаквана висока интензивност на движението. Те ще патрулират до 8 септември, основно през почивните дни. Ще се контролират скоростните режими, неправилното изпреварване, употребата на алкохол и наркотични вещества, валидността на документите на водача и пътното превозно средство, техническото състояние на автомобилите, превозването на контрабандни цигари и стоки, нерегламентиран превоз на лица без документи и други.

От сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра отчитат висока ефективност на инициативата, предвид факта, че на територията на областта има два гранични контролно-пропускателни пункта, през които всекидневно преминават голям брой български и румънски туристи.

През летните месеци на 2018 г. на територията на Силистренска област съвместни българо-румънски екипи са проверили близо 200 моторни превозни средства и са съставили 45 документа за констатирани нарушения.

 

 

20.06.2019 г.                                  Пресцентър на ОДМВР-Силистра