Пътна полиция стартира акция „Зима”

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

АДМИНИСТРАТИВНА ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

 

Пътна полиция стартира акция „Зима”

 

В рамките й ще бъдат реализирани три тематични кампании

 

На 1 ноември в Силистренска област, както и в цялата страна, стартира традиционната полицейска акция „Зима”. Тя ще продължи до 30 ноември, като основната й цел е ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през есенно-зимния сезон.

И тази година в рамките на акцията ще бъдат реализирани три тематични кампании. Първата – от 1 до 10 ноември, е онасловена „С безопасно превозно средство през зимата”. В този период работата на пътните полицаи ще бъде насочена към превенция на поведението водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. Денят 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

От 11 до 20 ноември ще се проведе втората кампания – „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Контролните органи ще следят за спазването от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даването от водачите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще се налагат ефективни санкции. За Ден без пешеходци – жертви на пътя е обявен 16 ноември, а на 20 ноември ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите на ПТП.

Контролът на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи ще бъде акцент в третата кампания - „Безопасно шофиране през зимата”, Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.

 

От началото на 2017 г. до 26.10.2017 г. в Силистренска област са регистрирани 271 пътнотранспортни произшествия, 84 от които тежки. Загинали са 15 граждани, а ранените са 97.

За същия период на миналата година автопроизшествията са били 322 пътнотранспортни произшествия, 100 от които тежки. Загинали са 14 граждани, а ранените са 130.

 

30.10.2017 г.                                        Пресцентър на ОДМВР-Силистра