Старши комисар Кристиян Петров: Стремим се да работим превантивно сред рисковите групи и да насищаме със сили уязвимите зони

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

 

 

Старши комисар Кристиян Петров: Стремим се да работим превантивно сред рисковите групи и да насищаме със сили уязвимите зони

 

 

Резултатите от работата през месец юни и акцентите в предстоящата дейност бяха представени днес на брифинг от ръководството на ОДМВР-Силистра. Сред основните задачи, с които е ангажиран съставът на дирекцията през този месец, областният директор старши комисар Кристиян Петров изведе задействането на плана за опазване на селскостопанската продукция, превантивната работа и специализираните полицейски операции. Същевременно приоритетен ангажимент остава дейността на мобилните екипи в населените места без постоянно полицейско присъствие, както и административното обслужване на гражданите. Старши комисар Петров посочи, че със своя заповед е разпоредил непрекъснат контрол от страна на ръководния състав по отношение ефективността на работата на полицейските служители, особено в малките населени места, както и по линия на корупционния натиск.

Спад на нивото на престъпността отчете началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Пешо Петров. От 01 до 27 юни т.г. в ОДМВР-Силистра са регистрирани 55 престъпления /46 криминални и 9 икономически/, докато през същия период на м.г. престъпленията са били 80 /70 криминални и 10 икономически/ т.е. налице е спад с 31,25%. През периода няма регистрирани убийства, изнасилвания, измами, грабежи, палежи и посегателства на МПС. Като положителна тенденция гл.инспектор Петров посочи ръста на разкритите престъпления, свързани с наркотици – 7 през този месец, резултат на предприетите в дирекцията мерки и активизирането на състава по тази линия.

От 01 до 28 юни в Силистренска област са регистрирани 26 пътнотранспортни произшествия, 13 от които тежки, с 2 загинали и 15 ранени граждани, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Юлиян Караславов. По думите му налице е повишаване на административно-наказателната дейност, като от началото на месец юни са съставени 198 акта и са наложени 2088 глоби по фиш. Приоритет пред „Пътна полиция“ остава контролът на скоростните режими с максимално натоварване на техническите средства, както и неправилното паркиране в областния град.

Стремим се да работим превантивно сред рисковите групи и да насищаме със сили уязвимите зони, отбеляза старши комисар Петров и посочи ангажиментите на състава в тази посока. С негово разпореждане на служителите на „Териториална полиция“ е възложено да извършат преглед на вилните зони и необитаемите къщи в селата, за да се предотвратят престъпни посегателства. Засилен е контролът върху издирваните лица, особено малолетни и непълнолетни, актуализират се данните за неправоспособните и лишени водачи, мерки са предприети и по отношение на шофирането с превишена скорост. Постоянно е сътрудничество с областните и общинските власти и другите държавни институции с оглед решаване на всеки конкретен проблем.

Във връзка с предстоящия професионален празник на служителите на МВР – 5 юли, старши комисар Петров съобщи, че с негова заповед с „Писмена похвала“ са наградени 63 служители на дирекцията. Чрез медиите той отправи покана към гражданите и гостите на града да се включат в празника, който силистренските полицаи и пожарникари организират на 4 юли т.г. на стадион „Доростол“ от 09.30 часа.

 

 

29.06.2018 г.                                            Пресцентър на ОДМВР-Силистра