Заседание на Общинския кризисен щаб в Дулово

16.03.2020 19:50

В Дулово се проведе заседание на Общинския кризисен щаб, свикано от д-р Юксел Ахмед-кмет на Община Дулово, на което беше докладвано как се изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването във връзка с въведеното извънредно положение в страната. Бяха обсъдени и допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Припомням, че още на 9 март Общинският щаб взе решение да се спре ежеседмичния пазар в сряда и всякакъв вид открити пазари на територията на общината. Бяха отменени  всички обществени събития с участието на деца в град Дулово и  26-те села на общината, включително извънкласните форми на обучение на учениците. Затворени бяха клубовете на пенсионерите, инвалидите и  читалищата. Беше препоръчано и ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито.

На днешното заседание бе разгледана актуализираната заповед на МЗ, в която се казва,че:“ Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.“ Т.Е. Отговорност на всеки собственик на търговски обект на територията на общината е спазването на санитарно-хигиенните изисквания по заповедта.

По предложение на РУ на МВР кметовете на населените места да информират РЗИ и МВР за хора, които са се завърнали от други държави, но нямат личен лекар, за да се предприемат необходимите превантивни мерки. От страна на полицията са предприети всички мерки за наблюдение и предупреждение на населението, на собствениците на заведения, магазини и различните видове търговски обекти на територията на цялата община във връзка с въведеното извънредно положение, като акцент са новопоявилите се телефонни измами.

В МБАЛ Дулово са предприети всички мерки упоменати в заповедта на министъра на здравеопазването, като всекидневно се дезинфекцират коридорите и помещенията. За извънредни случаи в сградата са подготвени три стаи с по две легла, с три респиратора. От общината са осигурили снабдяването със защитни облекла и маски за медицинските екипи.

В общинските социални институции стриктно се спазват противоепидемичните мерки със строг пропускателен режим.

За всички 26 кметства са осигурени дезинфектанти, а в сградата на Общинска администрация се извършва постоянна дезинфекция и е въведен пропускателен режим. От Общинския кризисен щаб  се обръщат към всички  да ограничат социалните контакти, да пазят себе си и най-близките си и да се съобразяват с въведените ограничителни мерки и разпоредби.

ВАНЯ ПЕТРОВА