Заседание на Общинския кризисен щаб в Дулово

27.03.2020 17:37

Продължава стриктното изпълнение на предприетите мерки в района на град Дулово и 26-те населени места в общината, във връзка с извънредното положение. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Общинския кризисен щаб свикано от кмета на общината - д-р Юксел Ахмед.

Припомням, че по разпореждане на кмета на общината започна дезинфекция в град Дулово на паркови пространства, детски площадки, улици, тротоари и площадки пред общински сгради и места и където има повече хора. Дезинфекцията  продължава. Още на 9 март Общинският щаб взе решение да се спре ежеседмичния пазар в сряда и всякакъв вид открити пазари на територията на общината. Бяха отменени  всички обществени събития с участието на деца в град Дулово и  26-те села на общината, включително извънкласните форми на обучение на учениците. Затворени бяха клубовете на пенсионерите, инвалидите и  читалищата. Беше препоръчано и ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито.

В сградата на общината е въведен специален пропускателен режим към помещенията за плащане на местни данъци и такси  и стаите на общинските отдели. На всички служители в ОбА и в кметствата са раздадени маски, дезинфекционни материали и ръкавици, извършва се постоянна дезинфекция в сградата. Общината осигури маски, които охраната дава  на посетители, които нямат такива. Поставени са и диспенсъри с дезинфекционен гел на входа на общината. Очаква се и безконтактен, дигитален термометър, чрез който ще бъде измервана температурата на служители и посетители и хора с над 37 градуса няма да бъдат допускани в сградата. В изпълнение на разпорежданията на министъра на здравеопазването служители и работници в ОбА над 60 години и с хронични заболявания са уведомени за възможностите, които имат според спецификата на своята дейност - да работят дистанционно или да ползват платения си отпуск. Решението е тяхно. Със своя заповед д-р Ахмед затвори кафемашините на открито и закрито в града и селата, спазвайки указанията на МЗ. От понеделник-30.03.- се въвежда ново работно време - до 15.00ч. на ОбА и кметствата.

 От РУ на МВР съобщиха, че до момента поставените под карантина в района на общината са 152-ма, като техния брой спада, тъй като поетапно изтича определеният им карантинен срок. Правят се и внезапни проверки на хора поставени под карантина. Полицаите са установили два случая на нарушаване на карантината в селата Секулово и Черковна. По тях са заведени  досъдебни производства. Полицейските служители постоянно контролират да няма струпване на хора пред и в търговските обекти и на други обществени места. Полицаите са снабдени с ръкавици и маски.

В МБАЛ-Дулово продължава изпълнението на всички мерки за дезинфекция. Като цяло  общият брой  на пациентите е намалял. Няма регистрирани болни с тежки бронхопневмонии. Направена е заявка за снабдяване със защитни шлемове. Медицинските работници имат маски и ръкавици, но нямат защитни облекла. За извънредни случаи в сградата на болницата са подготвени три стаи с по две легла, с три респиратора.

Продължава изпълнението на социалната услуга, организирана от  д-р Юксел Ахмед  чрез Центъра за обществена подкрепа за закупуване на хранителни продукти от първа необходимост и снабдяване с лекарства. Услугата се предоставя според указанията и препоръките на Националния оперативен щаб и здравното министерство. Услугата е насочена към спешно нуждаещите се лица, сред които самотно живеещи възрастни хора без близки и роднини в населеното място. Хора с увреждания, които нямат личен или социален асистент, домашен помощник или асистент по Закона за личната помощ. За нуждаещите се жители от населените места в общината- препоръката е да се обръщат към кмета или км. наместник.

ВАНЯ ПЕТРОВА