Двоен ръст на подадените по интернет декларации * Близо 200 силистренци декларираха доходите си по електронен път

02.02.2016 16:14

Двоен ръст на подадените по интернет декларации

* Близо 200 силистренци декларираха доходите си по електронен път

2/2/2016г.

 

За информация: Галина Димова

                                  тел.: 086/ 815 204

                                  GSM: 0886 88 94 11

 

 

308 са постъпилите в офиса на НАП в Силистра годишни декларации от физически лица за първия месец от кампанията. 185 от тях са подадени през интернет с електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК). Това прави 60% от общия брой  подадени декларации, докато за същия период на миналата година по интернет са подадени 33% от всички декларации на физически лица.

Възможността да се декларират доходи с ПИК се използва все по-често от гражданите – 98 от подадените по електронен път годишни декларации са с ПИК, а 87 – с електронен подпис.

Персоналният идентификационен код  може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната, без значение от постоянния адрес на гражданите. Издава се безплатно и с него бързо, лесно и безпроблемно се подават документи по електронен път към приходната администрация. 

За улеснение на своите клиенти НАП постоянно се стреми да разширява услугите, които могат да се ползват с ПИК. Към момента те са вече повече от 20 - подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията към НАП и към общините, проверка на трудови договори и осигурителен доход, подаване на искане за издаване на документи, възможност за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията т. н.

Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700.