На 9 май 2020г честваме 75-та годишнина от края на Втората световна война

08.05.2020 14:27

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ДУЛОВО,

На 9 май 2020г честваме 75-та годишнина от края на Втората световна война и 70-та годишнина от представянето на историческата декларация на Робер Шуман за обединяването на европейските държави. Тези световни събития имат единна свързваща нишка-спиране на разрушенията и създаването на новия свят в мир, разбирателство,единство и просперитет.

В трудните военни и последвали тежки години на съзидание народите от стария континент са разбрали, че само с единомислие и вяра в бъдещето могат да съградят новия живот за себе си и своите потомци. В България, с Постановление  на Министерски съвет,  9 май е обявен за Ден на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в общи усилия и дълбоко изстрадана и стремежът за промяна, развитие и мир в обединена Европа.

Днес, когато ежедневието ни е белязано от невидимия враг-корона вируса и борбата с него, отново поглеждаме към миналото и се замисляме за отговорността на всеки един гражданин на Европа, за съпричастието и обединяването с единствена цел-опазване живота и здравето на хората.

 Нека в тези дни, когато отбелязваме много празници в домовете си, да си припомним, че в град Дулово е Паметника на загиналите във войните от Дуловския край, а паметници на съветски войници има в Дулово и село Межден- на Павел Тихонов и на Александър Тушков. Нека да се поклоним пред героите и да се поздравим с Деня на победата и Деня на Европа, всеки по свой начин, но с обща благодарност за извоюваното настояще и предстоящото  хубаво бъдеще на децата ни.

Позволете ми да поднеса най-сърдечни поздрави към жителите на село Чернолик, които на 9 май честват Празника на своето населено място. Пожелавам им здраве, спокойствие, щастливи и усмихнати дни. Празникът им ще бъде хубав, защото те като истински отговорни, добри и сърдечни жители на Чернолик ще бъдат в домовете си с  най-близките си хора.

Пожелавам  на всички жители на общината,  да са здрави и нека да се обединим  в усилията си да се справим с пандемията, със съпричастие и лична отговорност, за да опазим своето и на близките си здраве и живот.

ЧЕСТИТ 9 МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА  И  ДЕН НА ЕВРОПА!

Д-Р ЮКСЕЛ АХМЕД                                                                                                                                         кмет на Община Дулово