В ход е специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права

07.07.2021 18:06

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

 

 

В ход е специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права

 

 

 

Специализирана полицейска операция, свързана с  предотвратяване на нарушения на изборното законодателство и противодействие на престъпления против политическите права на гражданите във връзка с изборите за Народно събрание на 11.07.2021 г., се провежда от 1 юли на територията на ОДМВР-Силистра. В нея са включени сили на Областната дирекция, Районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан и ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

Операцията се реализира със заповед на областния директор старши комисар Мартин Недялков и съгласно план с конкретно разписани цели и задачи.

Освен за безпроблемно протичане на изборния процес, в хода на операцията се работи и за превенция и противодействие на конвенционалната престъпност, както и за установяване на лица, обявени за общодържавно издирване.

За периода от 1 до 6 юли включително са извършени 189 инспекции на рискови места по отношение купуването и продаването на гласове, проверени са 200 лица от активния криминален контингент и 20 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проведени 24 беседи със собственици на фирми. Осъществени са разговори с 16 лица, имащи потенциална възможност да повлияят на изборния процес.

За срок от 24 часа са задържани 10 лица, съпричастни към криминални престъпления, издадени са 126 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, в процес на проверка са 4 сигнала, съдържащи данни за нарушения, свързани с изборния процес.

В рамките на операцията са проверени 1393 моторни превозни средства и са разкрити 9 престъпления.

Активните полицейски действия ще продължат до деня на изборите – 11 юли.

 

 

07.07.2021 г.                                            Пресцентър на ОДМВР-Силистра