Новият проект на „Каолин“ бе благословен от православен владика и мюсюлмански духовници.

01.09.2021 17:49

Доростолският митрополит Яков, свещеници и двама местни ходжи благословиха началото на реализация на проект за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“– участъци-първи и втори. 

На 1 септември 2021г, на работната площадка край село Колобър в община Дулово, „Каолин“ ЕАД - част от концерна „Кварцверке“ проведе  работна среща във връзка със започване реализацията на проект за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.

Мултимедийната разработка на проекта бе представена от д-р Волф Харлфингер - главен изпълнителен директор на дружеството. Стана ясно, че „Каолин“ ЕАД ще разработва две 35-годишни концесии- находищата „Колобър“ и „Балабана“, като запасите са 40 млн тона суровина. Изцяло новия завод, който ще се изгради в Дулово за преработката  на кварц-каолиновата суровина, ще надхвърли 50 милиона евро.

На срещата присъстваха д-р Юксел Ахмед - кмет на Община Дулово, инж. Невхис Мустафа - председател на ОбС Дулово, Димитър Ангелов - изпълнителен директор, общински съветници, кметове на населени места от общината, работници и служители на дружеството.

Със специални ритуали и молитви за благодарност, здраве и благополучие Доростолският митрополит Яков в съслужение със свещеници от епархията и местните ходжи от селата Таслаково и Колобър  бе дадено началото на новия проект на „Каолин“ ЕАД за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.                                                                              Както повелява и традицията - на всички присъстващи бе раздаден курбан и хубави добруджански питки за здраве и берекет.

Ваня Петрова