Лазарки наричаха и благославяха в общината в Дулово

14.04.2022 13:57

Древните наричания и красивите обичаи за Лазаров ден и Цветница бяха пресъздадени от три групи лазарки в сградата на общината в Дулово

Жители на града и общината и служители от ОбА Дулово бяха приятно изненадани и посрещнаха с усмивки красивите лазарки, които посетиха днес (14.04.) сградата на Община Дулово. Празнично украсеното фоайе беше огласено от песните на малките чаровници облечени в народни носии, с кошнички и цветни венчета в косите. Спазвайки традициите, заедно със своите учителки, децата бяха научили и представиха пред общинското ръководство празнични песни, наричания, танци и пожелания за здраве, благополучие и късмет и хубав празник Великден.

По утвърдила се вече традиция в навечерието на Лазаровден и Цветница малки лазарки от детските градини в град Дулово, поздравяват с пролетни песни и танци  служителите и ръководството на общината. Заедно със своите учителки Анелия Стоянова и Алтен Мустафа-от ДГ“МИР“ и Емилия Василева и Ширин Заим от ДГ “Щастливо детство“ те се подготвят много старателно за  пролетната  изява. Вчера, момичетата от ансамбъл „Жътварче“ с ръководител Стела Тодорова, поднесоха своите пролетни поздрави, песни и благослови за Лазаровден и Цветница.

Малките лазарки получиха поздравления и подаръци от  кмета на общината д-р Юксел Ахмед, заместник-кметовете Юксел Исмаил, Алтимир Адамов, а  заместник-кмет Доротея Тотева  дари  групите  с  пълни кошници с лакомства.

Ваня Петрова