Преди празниците огнеборците провериха пожарната обезопасеност на обекти с масово събиране на хора

20.12.2022 17:51

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

 

 

Преди празниците огнеборците провериха пожарната обезопасеност на обекти с масово събиране на хора

 

 

 

Организационни и превантивни мерки във връзка с осигуряване на пожарната безопасност по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници са предприети в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра. Във всички обекти, в които се очаква събиране на големи групи от хора, са извършени проверки. Акцент на контрола са били създадената организация за осигуряване на пожарна безопасност, условията за успешна евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, средствата за първоначално гасене на пожари и др.

Само в един от проверените общо 35 обекта са установени нередности, свързани с липса на план за евакуация и евакуационно осветление, но е връчено предписание за отстраняването им, което подлежи на контрол.

В Оперативния център и диспечерските пунктове са на разположение ситуационни схеми на обектите, в които ще се проведат празнични мероприятия. Със служителите, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност, са прегледани плановете за пожарогасене и ситуационните схеми на местата, където се очаква масово пребиваване на хора.

 

За да не се помрачи празничното настроение, експертите от пожарната препоръчват да се следват няколко съвета за безопасност:

Горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети.

Пазете горящите свещи далеч от децата и домашните любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар.

Коледните лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор.

Добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение.

Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия.

Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора.

Ако празнуваме извън дома или сме на обществено място e добре да обърнем внимание на пътищата за евакуация, изходите от обекта и с разположението на пожарогасителите.

В случай на задимяване и пожар на обществено място, не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най–близкия изход, да следваме и изпълняваме указанията на персонала на обекта и на пристигналите на място пожарникари и служители на реда, по възможност - да помогнем на децата, възрастниге и на хората в неравностойно положение.

При силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал, с който да покрием носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен.

В случай, че станем свидетели на пожар, при първа възможност трябва да съобщим на телефон 112 - дежурният оператор може и ще ви зададе уточняващи въпроси, както и ще ви даде ценни указания.

 

 

20.12.2022 г.                                                                  Пресцентър на ОДМВР-Силистра