Девет престъпления са разкрити при мащабна полицейска операция на територията на ОДМВР-Силистра

20.02.2023 13:46

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

 

Девет престъпления са разкрити при мащабна полицейска операция на територията на ОДМВР-Силистра

 

 

Девет престъпления са разкрити в хода на проведената на 17 февруари мащабна полицейска операция на територията на ОДМВР-Силистра. Полицейските действия са имали за цел противодействие на битовата престъпност, подобряване на средата за сигурност, гарантиране на обществения ред и пътната безопасност. Участвали са служители на ОДМВР, Районните управления, ЗЖУ – Русе, представители на БАБХ и НАП.

В Силистра криминалисти от Районното управление задържали в момент на сделка с наркотици 40-годишен рецидивист. Към момента той е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа.

Други двама мъже – на 58 г. и на 41 г., били засечени от служители на Участък – Айдемир в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, където в обедната си почивка отишли да предадат 72.3 кг компоненти от неръждаема стомана и месинг, отнети противозаконно същия ден от фирмата, в която работели. За кражба на пари от частен дом в село Калипетрово бил уличен и задържан друг познат на криминалистите мъж.

Проверки за престъпления по чл. 235 от НК – незаконен дърводобив, са били образувани срещу двама жители на селата Бистра и Цар Асен, в чиито дворове били открити дърва за огрев без необходимите разрешителни документи, такава проверка е започната и срещу трети, засечен да превозва с каруца незаконно добити дърва.

В рамките на операцията криминалисти от РУ-Дулово задържали 29-годишен, след като разкрили, че е извършител на кражба на проводници и инструменти от частен дом. Закононарушение било констатирано и при проверка на търговски обект в Дулово, откъдето били иззети дрехи, имитиращи известни търговски марки.

При мащабните полицейски действия са извършени проверки на 674 моторни превозни средства и 925 лица. Проконтролирани са 12 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 7 автосервиза и автоморги, 17 търговски обекта, 10 заложни къщи и 15 питейни заведения. Издирени са 3 лица, обявени за общодържавно издирване. Образувани са 9 досъдебни производства.

От контролните органи са съставени 174 акта за констатирани различни административни нарушения, съставени са също  41 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР.

 

20.02.2023 г.                                               Пресцентър на ОДМВР-Силистра