Истински пролетен букет от пъстри песенни емоции, музикални и танцови изпълнения поднесе на дуловчани народната певица Анелия Радева

16.05.2023 14:13

В рамките на майските културни тържества „Дни на моя град“ в Дулово се състоя празничен юбилеен концерт под надслова „Песен ми е на сърце“ на народната певица Анелия Радева. Над 300 жители и гости на града присъстваха на представянето на песните от втория й албум с авторски добруджански народни песни. На сцената бяха танцови състави и вокални групи от градовете  Дулово, Тервел и Добрич, певецът от Тракия Стоян Варналиев, народния певец и кмет на с. Сребърна Георги Иванов и специално за концерта-Славеят на Добруджа – Калинка Вълчева.

 Над 2 часа продължи (по думите на зрителите)“… прекрасния, вълнуващ и неповторим концерт на нашата Анелия…“, която заедно с дуетната си половинка и съпруг Милен Радев създадоха истински празник на народната музика за всички участници и зрители.

Букети с цветя и специални поздрави  към юбилярката(50 години-житейски път, а от тях - 30 години творчески изяви), поднесоха д-р Юксел Ахмед-кмет на Община Дулово, инж. Невхис Мустафа-председател на ОбС-Дулово, Почетния гражданин на Дулово - г-жа Стоянка Господинова, много близки и колеги, приятели и почитатели на нейните народни песни. Силни и възторжени думи на признание за таланта на Анелия, поднесоха  Живко Желев-композитор и Красимира Христова-автор на текстовете  на песните. Повечето от присъстващите споделиха, че за първи път в града се прави такава представителна и запомняща се изява за албум с авторски добруджански песни и се надяват да има и други.

Организатори на събитието бяха Община Дулово и НЧ“Н.Й.Вапцаров-1895“-Дулово.

 

     Анелия Радева е родена на 26.12.1973г. в гр. Силистра. Талантът и забелязва първа нейната майка – добруджанската народна певица    Петкана Колева. Средното си образование  завършва в СОУ „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Силистра, в музикална паралелка със специален предмет народно пеене. След това продължава    висшето си образование в ШУ „Еп. К. Преславски“ – Шумен, със специалност „Педагогика на обучението по музика“ и специален предмет  „Народно пеене“. От 1997г. до ден днешен е учител по музика в ОУ „Хр. Смирненски“ в град Дулово, където живее и е омъжена за дуетната си половинка Милен Радев. От 2018г. работи с композитора и аранжьор Живко Желев и поетесата Красимира Христова.  Добрата им екипна работа създава 23 авторски песни на фолклорна основа.