Музеят в Дулово стана на 25 години

18.05.2023 20:30

На 18 май - Международен ден на музеите - в Историческия музей в Дулово се проведе тържество посветено на 25-та годишнина от официалното му откриване. По повод празника бе представена специална изложба под надслова „Музейни съкровища от архивния фонд“

Кратко описание на станалото през тези години направи сегашният директор Гюнер Мехмед, а в своя поздравителен адрес към музейните работници кмета на общината д-р Юксел Ахмед каза:“… Тази година е много специална за Историческия музей в  града ни. Точно днес се навършват 25 години от неговото официално откриване през 1998г.                                                         Позволете ми да се обърна в празничния ден към всички,  които създадоха музея в града ни и го превърнаха в  институция. Към хората, които са  направили дарения за музея  и да им  благодаря, че са  създали и  обогатили различни и разнообразни експозиции.                                                                                      Отговорността да работиш и посвещаваш усилията си в името на събирането, съхраняването  и опазването на  културно-историческото наследство на родния край е                                         мисия, която трябва да се уважава и популяризира.  Уверен съм, че ще продължим да развиваме нашата обща цел -запазване и възраждане на традициите в нашия регион.“            Поздравителен адрес бе изпратен и от инж. Николай Неделчев-областен управител на Област Силистра.

На събитието присъстваха инж. Невхис Мустафа-председател на ОбС-Дулово, заместник-кмет  Доротея Тотева, бивши ръководители на града, директори на учебни заведения, учители, културни дейци, общественици, жители на града и общината.

Откриването на Историческия музей с галерия в Дулово е на 18 май 1998 г. Музеят е изграден  с помощта на Националния дарителски фонд „13 века България“, в сграда, която е била първия жилищен блок на Дулово. Над 20 години директор на музея е Белчо Маринов. През 1999г гостува  изложба на скулптора Вежди Рашидов. В дуловския музей има четири отдела.

ВАНЯ ПЕТРОВА