„Каолин“ ЕАД чества 100 години от своето създаване

30.06.2023 06:54

През месец юни „Каолин“ ЕАД чества 100 години от своето създаване. Ръководството на фирмата покани и д-р Юксел Ахмед-кмет на Община Дулово, на чиято територия ще се реализира много голям  проект (той предвижда разработка на две находища и завод и е най-голямата единична инвестиция в историята на “Кварцверке”).повече информация в публикацията на вестник“24 часа“.Снимки-„Каолин“

 

 

“Каолин” на 100 години, в последните 10 от тях германските собственици инвестират всеки цент обратно

05.06.2023 - вестник 24 часа

Роберт Линдеман-Берк и Волф Харлфингер заедно с новия председател на Българската минно-геоложка камара Драгомир ДрагановСНИМКИ: “КАОЛИН”Роберт Линдеман-Берк и Волф Харлфингер заедно с новия председател на Българската минно-геоложка камара Драгомир Драганов СНИМКИ: “КАОЛИН”

Компания с мисия отвъд плащането на заплати - там, където работи, създава среда, хубава за живот на своите работници, техните семейства и всички останали

100 години “Каолин”! Голям ден. В този век влизат постиженията на много поколения, белязани от предприемчивост, смелост, усърдие, желание да се случи нещо. Така откри празника на най-старото минно предприятие у нас Роберт Линдеман-Берк, управляващ съдружник във фирмата майка “Кварцверке” и председател на надзорния съвет на “Каолин”. Празникът беше двоен, освен вековния юбилей на българската компания се навършват и 10 години, откакто семейната германска компания влиза като собственик.

Имаме много цели за постигане, но сме пристигнали на правилното място. България е прекрасна страна, сърдечността, с която ни посрещнаха, ни въодушеви. Но нека не се заблуждаваме,

България е и страна, в която никога не получаваш нищо даром,

каза още Линдеман-Берк и добави: Трябваше да прескочим много препятствия, понякога ни налягаха съмнения. Фактът, че сме тук, се дължи на вас, на хората, които ни помогнаха в този трънлив път.

За да бъдат на празника за 100-годишнината на “Каолин”, дойдоха президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов, енергийният зам.-министър Еленко Божков, председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, много депутати от всички парламентарни групи, лидерът на КНСБ Пламен Димитров. А за да бъде със своите сънародници, на честването бе и посланикът на Германия у нас Ирене Планк.

Тук бяха и приятелите от Българската минно-геоложка камара - почетният ѝ председател проф. дтн Николай Вълканов и новият ѝ председател Драгомир Драганов, както и колеги от бранша на добивната индустрия. Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара също поздрави компанията, която е част от германските инвестиции в България.

Гости бяха и клиенти на “Каолин”, “големи индустриални предприятия, които са били с нас и в трудни моменти”, подчерта Линдеман-Берк.

Ваня Атанасова, дъщеря на един от основателите на “Каолин”, получава цветя от главния изпълнителен директор на компанията д-р Волф Харлфингер.Но като че ли най-почетният гост беше Ваня Атанасова, дъщеря на един от основателите на “Каолин” - Кръстьо Атанасов.

Ваня Атанасова, дъщеря на един от основателите на “Каолин”, получава цветя от главния изпълнителен директор на компанията д-р Волф Харлфингер.

Това даде повод на Линдеман-Берк да се върне 100 г. назад, когато двамата братя Кръстьо и Борис Атанасови

откриват, почти като в роман на

Джек Лондон, бялото злато

на Добруджа - кварцовия пясък и каолина. Така на 6 май 1923 г. учредяват фирмата. С нея младите и смели мъже дават началото на каолиновата промишленост в България.

Роберт Линдеман-Берк, управляващ съдружник на “Кварцверке” и председател на надзорния съвет на “Каолин”, припомня историята на основателите.Роберт Линдеман-Берк, управляващ съдружник на “Кварцверке” и председател на надзорния съвет на “Каолин”, припомня историята на основателите.

Сегашният собственик направи аналогия със своя прадядо, който пък през 1905 г. започнал в Германия разработката на находища на каолин, които се знаели от римско време.

Линдеман-Берк се върна и към 2013 г., когато компанията придобива “Каолин”: От 2013 г. реинвестирахме всеки спечелен цент в предприятието. И нещо, което много ми е на сърце, е центърът за дуално обучение във Ветово. Вчера отново броихме колко души са завършили този център, те са вече около 200 млади хора, които получиха чудесен старт в професионалния си живот.

Именно дуалното обучение е отговорът на въпроса защо важен гост на юбилея бе и министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов.

Те са инвестирали 1 млн. лв. През 2016 г. имат 13 ученици, сега са 95 в 12-и клас. От 8-и до 12 -и клас те учат и стажуват, работят. Във Варна има много неща, но във Ветово, Русенско, да направиш няколко професионални паралелки и хората да виждат, че децата им имат умения и си намират работа, е друго нещо. Това е добър пример за развитие на дуалното обучение, с грижа за децата, коментира министърът пред “24 часа”.

В днешните времена не е никак лесно да се говори за бъдещето, защото сме изложени на най-различни външни влияния, които не можехме да предвидим. Ще назова само някои от тях: войната между Русия и Украйна доведе до значителни колебания в цените на електроенергията и големи геополитически размествания, отбеляза д-р Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на “Каолин”. Той допусна, че следващите му думи няма да се харесат на съдружниците, които може би искат все някога да си получат дивидентите.   Това, което сме направили, е само една от първите крачки. Искаме да растем тук, в България, искаме да продължим да инвестираме тук, увери той и набеляза приоритетите:

- да гарантираме сигурността на суровините;

- реализация на проекта ни в Дулово (той предвижда                  разработка на две находища и завод и най-голямата единична инвестиция в историята на “Кварцверке”);

- инвестиции във възобновяема енергия, първата стъпка е направена с фотоволтаичния парк във Ветово.

- инвестиции в образованието на младите хора, в нашите бъдещи работници и служители.

В едно отношение няма да се променим, ще останем каквито сме, смятаме, че сме стълб на обществото. Нашата задача е много повече от това да плащаме заплати. Там, където работим, искаме да създадем хубава, приятна за живот на нашите работници, техните семейства, пък и за всички останали среда, каза още главният изпълнителен директор и благодари на съдружниците, които са дали възможност за това уникално развитие през последните 10 г.

Д-р Волф Харлфингер начерта и път за декарбонизация на производството, както и прехода към кръгова икономика.

Почетният председател на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов поздрави колегите си с юбилея, и каза, че “Каолин” е може би най-старата компания у нас, но е намерила и правилния инвеститор, който да я развива. От името на камарата Вълканов подари на компанията реплика на съд от Панагюрското съкровище.

Почетният председател на Българската минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов подарява на Роберт Линдеман-Берк реплика на съд от Панагюрското съкровище.

Германският посланик Ирене Планк пък поздрави “Каолин”, че са пренесли модела на дуалното обучение от Германия в училището във Ветово. Тъй като районите, в които са находищата на “Каолин”, са със смесено население - и с български граждани от турски произход, тя говори и за равнопоставеността, която е важна за Германия.

Германският посланик Ирене Планк казва, че следи какъв въглероден отпечатък оставят в България германските инвеститори.

Посланичката каза още, че следи внимателно какъв въглероден отпечатък оставят германските инвеститори в България и поздрави “Каолин”

за изграждането на соларния парки за стъпките за декарбонизация

Тържеството уважиха и епископ Тихон и зам. главният мюфтия Мурат Пингов.

Едно от най-вълнуващите преживявания на вечерта в четвъртък бяха изпълненията на пианото на близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови. Талантът им е безспорен, но има още една причина младежите да се впишат напълно естествено в тържеството - майка им е от Каолиново и работи в предприятието.

Хасан и Ибрахим ИгнатовиХасан и Ибрахим Игнатови

А голямата звезда на вечерта се появи накрая - купонът завърши с любими песни на Васил Найденов.

Домакините посрещат президента Росен Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017).Домакините посрещат президента Росен Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари