Разнообразни прояви през Седмицата на пожарната безопасност

11.09.2023 18:12

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

                                                                       

 

Разнообразни прояви през Седмицата на пожарната безопасност

 

 

 

В Силистренска област огнеборците организират разнообразни прояви през Седмицата на пожарната безопасност, която през тази година ще се проведе в дните 11 – 17 септември. В рамките й – на 14 септември, служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” ще отбележат своя професионален празник.

Гражданите ще имат възможност да се запознаят с работата на пожарникарите и да разгледат техническите средства за реагиране при пожар в организираните Дни на отворените врати в районните служби в Силистра, Дулово и Тутракан и в участъците в Кайнарджа и Главиница. Ръководни служители ще се срещат с граждани в открити приемни всеки ден от 09:00 часа до 12:00 часа и ще отговарят на въпроси, свързани с пожарната безопасност.

През седмицата ще се проведат спортни състезания, тиймбилдинги, срещи с огнеборци – ветерани, изложба и награждаване на победителите от  конкурса за детски рисунки „С очите си видях бедата”. Планирани са множество пожаро-тактически занятия в детски градини в областта. В рамките на седмицата ще бъде реализирана и традиционната дарителска кампания в помощ на децата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.

С публични тренировки огнеборците ще демонстрират умения и опит за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации и прилагане на мерки за защита на населението. В Силистра демонстрацията ще се проведе на 13 септември от 16.00 часа на ул. „Москва“ зад Общината, в Тутракан – на 13 септември от 10.00 часа пред сградата на Общинската администрация, и в Дулово – на 13 септември от 10.00 часа в центъра на града.

 

 

 

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение № 385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

 

 

 

08.09.2023 г.                                            Пресцентър на ОДМВР-Силистра