9 май в Дулово 2019

10.05.2019 06:43

На 9 май,с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Александър Тушков в село Межден, пред Паметника на загиналите във войните от дуловския край  и пред паметника на Павел Тихонов в Дулово бe отбелязана 74-та годишнина от Победата над хитлерофашистка Германия. На 8 май, в селата Колобър, Полковник Таслаково и Върбино, в присъствието на кметовете  и жители на населените места, общинското ръководство заедно със Стоян Колев-председател на Общинският и Областния съюз на ветераните от войните откриха паметни плочи на загинали войници- родом от тези села. Дългогодишната надежда на ветераните за поставяне на паметни плочи бе подкрепена от общинското ръководство и се прави за пръв път в тези населени места.

            Днес, на 9 май,  две паметни плочи бяха  открити в село Межден и бяха положени венци и цветя на Алеята посветена на героите и на паметника на Александър Тушков в парка край селото. Благодарение на Министерството на отбраната на Република България Община Дулово получи дарение  100-милиметрово, противотанково оръдие, което е било на въоръжение в българската армия. Така бе изпълнена и една дългогодишна мечта на ветераните от войните – до Паметника да има и оръдие. По този начин се обособява и един мемориален комплекс-да се знае и помни, да се почита паметта на героите от Дуловския край.

             Общинската организация на Съюза на ветераните от войните -Дулово, членуват над 120 потомци и съмишленици от 27-те населени места на общината.  На възпоменателните събития присъстваха кмета на Община Дулово д-р Юксел Ахмед, заместник-кмет Доротея Тотева, потомци на участници във Втората световна война, ученици, жители на града, представители на неправителствени организации, политически партии и общински служители.

Ваня Петрова