ИЗЛОЖБА ПОСВЕТЕНА НА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

17.05.2019 06:35

В рамките на  Майските културни тържества „ДНИ  НА  МОЯ  ГРАД – 2019”, в Историческия музей в град Дулово бе открита изложба от Националния музей „Васил Левски” – гр. Карлово посветена на Апостола на свободата.

На откриването присъстваха жители на града, ученици и учители от ОУ“Хр.Смирненски“, СУ“В.Левски“, ПГООТ-Дулово. Директорът на музея Белчо Маринов откри събитието и предостави думата на заместник-кмет Доротея Тотева, която запозна присъстващите със специалното писмо от Дора Чаушева-директор на Национален музей „Васил Левски”.

В него се казва:„В много български селища вече се отбелязва наред с гибелта на Апостола и денят  на неговото рождение. Още по-радостно за нас е, че все повече стават и събитията, посветени на Васил Левски,  в дни, когато няма никаква забележителна годишнина. Така хората си спомнят по-често за големия Карловец, който отдаде своя живот за Свободата. Явно имаме необходимост от това в днешното наше време – да се връщаме към Апостола, към неговите идеи, да се убеждаваме колко е бил прав, включително и за времето – че то нас обръща и ние него обръщаме. Популяризирането на културното наследство и личността на Васил Левски е кауза на музея на Апостола в родния му град. Това се случва както всеки ден в музея с всички наши гости, които са решили да го посетят, така и извън него с изложби като тази – „Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Изложбата представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и фаталния завършек на един живот, отдаден в името на отечеството и неговата свобода. В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Представени са всичките известни седем фотографии на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на българското националноосвободително движение като Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев. В изложбата са включени и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.Акцент в нея са достигналите до нас седем фотографии на Васил Левски. Първите три са от 1867 г. – Васил Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов, Апостола с брат му Христо и Христо Иванов-Големия по време на Втората българска легия в Белград и втора снимка от същото време – Левски сред по-голяма група легисти. На четвъртата снимка – от 1868 г., Левски е в цял ръст и е облечен в униформа на Първата легия в Белград. Следват два портрета на Васил Левски от 1870 г. Последната снимка на Апостола е от 1872 г., разпространявана от османската власт при издирването на Васил Левски след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.

Чрез всички тези снимки се създава и съхранява представата за физическия образ на ръководителя на Вътрешната революционна организация.                       Чрез съхранените писма на Апостола и документи на организацията – Наредата, клетвата, устава на централния комитет, джобния бележник на Левски, до нас достигат неговите най-значими идеи за освобождение, за свободата – лична, национална, общочовешка, за равенство в бъдещата демократска република, която той вижда в своето свободно отечество, в което всички ще живеят под едни и същи закони.                                                                                            

Национален музей „Васил Левски” - Карлово благодари на ръководството на  Община Дулово, на колегите от Историческия музей в града за любезното домакинство, на председателя и областен координатор на Комитет „Васил Левски” – Силистра г-жа Цветана Цанова за дългогодишното партньорство и многото прояви за съхраняването на паметта за Апостола, на всички граждани на Дулово, носещи в сърцата си почитта към най-големия герой на България Васил Левски.“