Мартенско дърво в Дулово

01.03.2019 17:35

Близо 300 деца от детските градини и училищата от града и село Черник посрещнаха Баба Марта и всички заедно украсиха Мартенското дърво. Идеята е на Народно читалище „Бялата лястовица“,които заедно с „Каолин“ ЕАД реализираха екоинициативата  „Да засадим заедно дървото на пролетта и надеждата“-Мартенското дърво.

В централната част на Дулово Баба Марта върза мартенички на всички деца, а те рецитираха пролетни стихове и пяха песни посветени на уникалния празник. Малко по-късно д-р Юксел Ахмед,кмет на Община Дулово, Мариана  Маринова - председател на НЧ“Бялата лястовица“ и Беркант  Исмаил - представител на „Каолин“ЕАД разчупиха дъхавата  добруджанска пита за здраве, берекет и късмет на всички жители от града и общината и заедно засадиха Мартенското дърво.

Сред присъстващите на красивото,весело и пъстро тържество бяха заместник-кмет Доротея Тотева, учители и възпитатели, родители. Всички си обещаха догодина по същото време отново да се съберат и да украсят дървото с новите мартенички, а идеята за посрещане на Баба Марта по този оригинален начин да се превърне в традиция.

Малко по-рано д-р Ахмед получи подаръци мартенички от своите“ кръщелници“ от СУ“В.Левски“-ІVклас „Добруджанче“ с класен ръководител В.Андреева.

Ваня Петрова