НАД 600 УЧАСТНИЦИ СЕ ИЗЯВИХА В СЕЛО РУЙНО

31.07.2018 10:03

На  28. 07. 2018 г. (събота)   Община Дулово организира  и проведе

ХХIV  РЕГИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ТУРСКИЯ ФОЛКЛОР  край с. Руйно, в  местността  „Аязмо”.

    Участие  във фестивала взеха близо 50 самодейни състави и групи от общината и страната, с над 600 изпълнители. След приветственото си слово д-р Юксел Ахмед-кмет на общината-обяви, че от 2019г фестивалът ще получи статут на национален. Многобройните зрители и самодейците приеха с бурни аплодисменти предложението на кмета. Специален гост на събитието бе единствения българин Васил Досев, който е посветен в град Коня-Република Турция-във философията и изкуството на дервишите. Пред всички, той показа древния танц на дервишите. Сред гостите бе и народния представител Алтимир Адамов.

Фестивалът  е уникален по рода си в Североизточна България и се провежда ежегодно, без      прекъсване, в продължение на 24 години.

Първото издание  е от 1994 година и се провежда като преглед на турската художествена самодейност. Поради големия интерес през годините, той се утвърждава и става традиционен за община Дулово и от преглед прераства в Регионален фестивал на турския фолклор.        

 Специфичното за  събора е, че в него се включват представители  на различни етнокултури.    Организатори са Община Дулово и народните читалища от общината.   

Ваня Петрова