ПРОЕКТ „НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ДУЛОВО“

01.10.2016 12:22

 

Image removed.

ОБЩИНА ДУЛОВО

 

 

 

 

ПРОЕКТ „НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ДУЛОВО“

 

От 01.10.2016 година стартира проект „Независим живот за гражданите на Дулово“, договор BG05M9OP001-2.002-0288  по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот“, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“2014–2020.

Проектът е на стойност  499 977.80  лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Срокът за изпълнение на договора  е  19 месеца, считано от 01.10.2016 година.

Общата цел на проекта е: Подобряване качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване с цел преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността. От друга страна проектното предложение има за цел да предостави възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Ще се предоставят почасови социални услуги в общността и домашна среда на 62 лица. Ще се осигурява  достъп до интегрирани услуги, според специфичните потребности на човека в неравностойно положение въз основа на индивидуална социална оценка, чрез подкрепа на дейността на Звеното за почасово предоставяне на услуги.

За повишаване качеството на предоставяните услуги ще се провеждат обучения, супервизии на персонала, предоставящ услуги; мотивационна и психологическа подкрепа за потребителите, според тяхната индивидуална потребност.

За изпълнението на проекта, Община Дулово работи в партньорство с организация доставчик на социални услуги „СОНИК СТАРТ“ ООД.

В резултат на изпълнение на дейностите ще се подобри качеството на живот на възрастните и лицата с увреждания чрез създаване на условия и подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот и социално включване, при зачитане на правата им, съобразяване с техните възможности и специфични потребности.