Полицията с мерки за сигурност по време на коледните и новогодишните празници

19.12.2023 17:16

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

 

  

 

Полицията с мерки за сигурност по време на коледните и новогодишните празници

 

 

В ОДМВР-Силистра са предприети мерки за осигуряване на обществения ред, пътната безопасност и за противодействие на престъпността по време на коледните и новогодишните празници. Проведени са срещи с общинските администрации по места с оглед координиране на съвместни действия за безпроблемното протичане на публичните прояви и тържества. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие на местата, където се очаква масово събиране на хора.

С административните ръководители на обекти, опериращи със значителни финансови средства, са обсъдени  допълнителни мерки за сигурност, за да се предотвратят престъпни посегателства. Проведени са разговори със собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на пропускателния режим, охраната на обектите, състоянието на аварийните изходи и др.

Съвместно с представители на други институции са планирани проверки в търговската мрежа за продажба на акцизни стоки без бандерол, наливен алкохол без установен произход, продажба на спиртни напитки на лица под 18-годишна възраст.

Създадена е организация за  обезпечаване безопасността на движението по пътищата в областта предвид очаквания интензивен трафик. Действията на полицейските служители ще бъдат насочени към подпомагане и регулиране на движението, но и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Планирани са специализирани полицейски операции с акцент недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотици, както и от неправоспособни водачи. Проверките ще обхванат и малките населени места.

 

За да сте подготвени за предстоящите празнични дни от „Пътна полиция“ препоръчват:

Предварително да планирате пътуването. Непосредствено преди тръгване да се информирате за пътната обстановка и евентуално въведени ограничения.

Не шофирайте уморени или след употреба на алкохол.  

Проверете  редовността на документите на автомобила.

Съобразявайте се с пътните знаци и маркировка, с въведените ограничения и метеорологичната обстановка.

Уверете се в доброто състояние и подготовка на автомобила за движение в зимни условия. Проверете и личните си документи. При влошаване на метеорологичната обстановка не тръгвайте на път.

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирайте на тел. 112 и едва тогава се свържете с близките си.  

 

 

19.12.2023 г.                                            Пресцентър на ОДМВР-Силистра