100 дни в родното училище

20.02.2018 17:36

Специално тържество посветено на 100 дни в родното училище и то  в първи клас отбелязаха учениците от 1а клас в СУ“В.Левски“ гр. Дулово. Тържеството се състоя в актовата зала на училището и се превърна в още по-специално, защото се проведе и ритуал по кръщаване на класа с името „Добруджанче“.  Кръстник на малките ученици стана д-р Юксел Ахмед-кмет на Община Дулово, който им подари топки, голяма торта и лакомства. Заедно със своите родители първокласниците бяха подготвили оригинална изложба от уникални експонати свързани с техния празник. Пред родители, учители и гости малките ученици демонстрираха своите умения да четат, пеят и танцуват, да работят над задачите, които им постави класната ръководителка Веселка Андреева. Станали на крака учениците положиха и клетва свързана с новото им име и си обещаха заедно да засадят дръвче, което ще бъде свързано с днешния празник.

На своите 19 кръщелници, видимо развълнуваният, д-р Ахмед пожела:

„Скъпи първокласници, за мен е истинска чест да присъствам на това прекрасно тържество, в което вашият клас получава името „Добруджанче“. Носете с гордост това име, пазете го и достойно го защитавайте - чрез учението, но и в спортните игри, и в различните надпревари и състезания. Защото да си добруджанец е достойна титла. Растете и ни радвайте, мили деца! Наричам ви от днес нататък „Добруджанче“ и нека това име да се утвърди и запомни от всички. Мили първокласници, мили добруджанчета, бъдете здрави, весели, щастливи и много ученолюбиви!“

А за да бъде и всичко, както е по традиция първокласниците получиха кръщелно свидетелство и над главите им бе разчупена дъхава добруджанска пита с наричания за здраве, успехи и късмет. На кръстника беше връчен и красив подарък, с пожеланието да се срещат през следващите дни и защо не - години. Вълнуващото за всички тържество продължи с поздравления и подаръци от петокласниците, от родители и гости и с празнично похапване.

ВАНЯ ПЕТРОВА