65 ГОДИНИ ДУЛОВСКА ГИМНАЗИЯ

05.05.2017 14:37

През 2017 година се навършват 65 години от основаването на Средно училище“Васил Левски“ в град Дулово. Този достоен юбилей училищната общност ще отбележи с поредица от мероприятия, тържества, конкурси и състезания под надслова „65 ГОДИНИ ДУЛОВСКА ГИМНАЗИЯ“.

На 9 май от 9.30ч в двора на учебното заведение ще започне Денят на училището. По-късно, от 14.30ч, ще се проведе и Общинския празник „От извора“.

От 17.00ч, на 10 май, в залата на читалището, ще се състои поздравителния празничен концерт, с участието на училищни клубове, групи и индивидуални изпълнители. Специални гости-трио „Тенорите“

На 11 май, от 16.00ч, в залата на Община Дулово ще се проведе кръгла маса на тема“Времето е в нас и ние сме във времето“, с участието на преподаватели от Великотърновския университет, учители и ученици от СУ“Васил Левски“.

В Деня на славянската писменост, българска просвета и култура-24 май, след общоградското празнично шествие, от 10.30ч в двора на училището ще се проведе тържествен ритуал за изпращане на абитуриентите от випуск-2017.

По-късно ще се състои и ритуал за именуване на актова зала в училището на името на Стоян Стоев-бивш директор на училището.

История на училището-(Инф.е от сайта на училището)

 

       Създадено през 1952 г., училището отваря врати за младите хора на бедния и отруден Дуловски край. За населението на Дулово(тогава още село) 15.09.1952 г. ще остане паметен ден. За първи път в историята му то има средно училище. Този ден остава паметен и за първия му директор Витан Василев - ентусиазиран географ, завършил Софийския университет.

 

       Новото училище е само с три паралелки, един директор и един учител. Първият учебен ден е под големия орех в двора на началното училище. За известно време учебните занятия се провеждат в киносалона - осмите класове на партера, а деветите на балкона. След три години в училището постъпва А. Ангелов - следващият директор. Възпитаник отново на Софийския университет - руска филология. Вече паралелките са двойни - от І до VІІ клас, а в VІІІ и ІХ по пет паралелки, в Х и ХІ по три.

 

       През 1960 г. завършва строителството на нова училищна сграда. Горния курс се обособява в самостоятелна гимназия, СПУ "Георги Кирков". През 1977 г. училището празнува своя 25-годишен юбилей. Директор е Стоян Стоев - ученик от първия випуск и първия местен директор. Тогава е открит и новия корпус на училището. По-късно се откриват нови профили и специалности, обособяват се паралелки - СПТУ по облекло и монтьор на селскостопанска техника.

 

       Днес училището е най-голямото в област Силистра. В 32 паралелки се обучават 735 ученика от І до ХІІ клас. Носи името на големия български Апостол на свободата - Васил Левски. Но независимо как се казва училището през годините, то носи славния дух на Дуловската гимназия. В него са завършили средното си образование 4 936 ученика, реализирали се в различни сфери на икономиката и обществения живот.  През годините болшинството от управителите на града и общината, на институциите, културата и образованието са местни кадри, възпитаници на  училището.

 

ВАНЯ ПЕТРОВА