Четвъртокласници посрещнаха кмета на Община Дулово

14.10.2016 18:34

Четвъртокласници посрещнаха кмета на Община Дулово

Ученици от ІVа клас от СУ“Васил Левски“ в Дулово посрещнаха д-р Юксел Ахмед-кмет на общината, а поводът бе Националната седмица на четенето.

Заедно със своите преподаватели-Веселка Андреева и Хюсеин Джелил- децата посрещнаха кмета и директора на училището - Йорданка Копринджийска. Д-р Ахмед благодари за поканата и каза, че за първи път му се случва да бъде сред четвъртокласници и да четат заедно, което много го е развълнувало. Той разказа на децата за книгите, които е чел през детството си и че библиотеката в родното му село е била любимото му място.“Разликата днес е, че вие имате компютри, таблети, телефони, а ние откривахме света чрез написаното в книгите. Те са ни научили на много неща, най-вече да мислим и да сме подготвени за по-нататъшното си образование. Ще ви дам пример със себе си-аз съм лекар, а това изисква много четене, упоритост в усвояване на знанията. Завършил съм гимназията в Дулово-вашето училище, имахме много добри учители, те ни научиха да ценим книгите и четенето. Виждам, че това правят и вашите учители днес. Вече от вас зависи дали ще четете повече и то постоянно, зависи от личните ви усилия.“ Децата научиха от кмета, че тяхното училище, което е най-голямото в Силистренска област, скоро ще бъде изцяло ремонтирано и обновено по специален проект.

По-късно д-р Ахмед прочете разказа „Паничка мед“ от Ангел Каралийчев, а   г-жа Копринджийска стихотворението „Есен“. Четвъртокласниците прочетоха части от свои любими произведения, а в края на срещата подариха на госта си грамота и книга и го поканиха отново да им гостува.

(От 10 до 14 октомври 2016 г. Министерството на образованието и науката  провежда за втора поредна година Национална седмица на четенето в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020 г.)).

ВАНЯ ПЕТРОВА