Европейската седмица за намаляване на отпадъците 2016: Повече от 12 000 действия за намаляване, повторно използване и рециклиране

21.11.2016 16:19

От 19 до 27 ноември 2016 г. е Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EСНО) се завръща за още една интензивна седмица от събития за повишаване на осведомеността! През това 8-мо издание, повече от 12 000 дейности, свързани с намаляването на отпадъците, насърчаване на повторна употреба и рециклиране на материали, както и дейности за почистване, ще бъдат извършени в 32 страни от Европа и извън нея.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е международна инициатива, чиято цел е да насърчава прилагането на действия за повишаване на осведомеността относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Целта на ЕСНО-действията е да се промени поведението на европейските граждани по отношение на техните модели на потребление и навици за образуване и изхвърляне на отпадъци.

През 2016 г., 12 255 действия ще бъдат изпълнени и координирани от 43 национални или регионални координатори в 32 страни.

Всяка година  ЕСНО предлага специален фокус върху превенцията на отпадъците чрез организиране на Тематични дни на превенцията. За 8-то издание, избраната тема е "Намаляване на отпадъците от опаковки". Опаковката е присъща за всякакви материали, тя има много предимства, но света е затрупан от всевъзможни и големи количества опаковки.

Открийте страхотни идеи как да се "използват по-малко опаковки!" в нашата база данни www.bamee.org и не се колебайте да се присъедините! Предотвратяване на отпадъците има силна позиция в ЕСНО, тъй като то е по-ефективно, за да намалим отпадъците при източника, отколкото да се справяме тях, след като те вече са се озовали в кофите за боклук.

Намалявай, използвай повторно, рециклирай: време е да се направим промяна ... и всяко действие има значение!

ЕСНО в контекст: твърде много отпадъци!

Стартирала през 2009 г., ЕСНО винаги се фокусира върху повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците, което е и с най-висок приоритет според европейската йерархия за управление на отпадъците. През седемте последните издания, чрез ЕСНО се създава мрежа от публични и частни субекти, участващи активно в областта на предотвратяването на отпадъци. Не само сдружения, обществени органи, учебните заведения и бизнеси, но и отделни граждани, ще осъществяват действия по време на ЕСНО: това показва нарастващия интерес към инициативите за намаляване количеството на отпадъците. От първото издание през 2009 година и с осъществените действия за тази година, акциите в ЕСНО ще достигнат общ брой от 73 811 действия.

Като цяло, един европейски гражданин изхвърля близо 500 кг отпадъци за година, докато рециклирането връща по-малко от половината от това количество, а в някои страни и доста по-малко! Още действия, като тези, прилагани по време на ЕСНО, са необходими, за да се променят навиците на хората в дома, в офиса, или когато пазаруват.