На Атанасовден - Надежда Петкова от Дулово чества стотния си рожден ден

18.01.2017 15:38

Среди зима, на Атанасовден,своят 100 годишен, юбилеен празник отбеляза Надежда Ненкова Петкова от град Дулово. По повод кръглата годишнина лично кметът на общината, д-р Юксел Ахмед заедно със заместник-кмета Доротея Тотева посетиха баба Надежда. Д-р Ахмед поднесе цвете, поздравителен адрес, торта и финансов подарък на юбилярката и й пожела дълги години живот и здраве. „Наистина се прекланям и ти се възхищавам от сърце, бабо Надежда. Много здраве и усмивки ти желая. Дано всички да сме мъдри и добри като теб до старини”, това пожела кметът на баба Надежда.
 

Тя е родена през 1917 година, на 18 януари, в село Бутан, Врачанско. Има дъщеря и син,5 внуци и 5 правнуци. От 1998година живее при дъщеря си, известната в Дулово учителка, Цветанка Андреева, която е вече на 80 години. Намираме я пред празничната трапеза, активно интересуваща се от пресконференцията, която се излъчва в момента по телевизията, от новините. Продължава да чете вестници, активна е, говори по телефона и докато времето позволявало се занимавала с градината, копаела, грижила се за дръвчетата, цветята. Това е правила и през целия си живот. На село, като завършила 2 клас(6-ти сега), родителите са я пратили на полето, а по-късно да учи занаят-машинно плетене. Такъв е бил и съпругът й-занаятчия.

 

Тъй като снегът и студът тази година дойдоха в повече, баба Надежда приемаше поздрави по телефона през целия ден. „Не спира да работи нещо в къщи, на двора. Ляга си задължително в 20-20,30ч, става към 5 сутринта, плете си, чете, гледа телевизия, храни се нормално, има и чаша вино“ – споделя внучката й-оперната певица Нина Петкова. Казва й: „Бабо, изпей нещо“ и веднага чуваме песен-хумористична и още една. Поздрав за гостите, които са я почели. Личи си, че обича музиката, песента. Пяла е в училищния хор, мъжът й е свирил в духови оркестри-популярни в Северозападна България. Столетничката не знае тайната на дълголетието, но е сигурна, че за лошата дума или постъпка, рано или късно човек си плаща. Затова прави добро, усмихвай се, запей песен, ако ти е тежко и така ежедневието е по-леко и можеш да стигнеш 100, че и повече години.  Изпраща ни усмихната, с буден поглед и мисъл, с неугасващо чувство за хумор, неизглеждаща на цели 100 години, рожденничката от Дулово- Надежда Петкова.

 

Ваня Петрова