Превантивни мерки

09.03.2020 17:43

Заседание на Общинския кризисен щаб, свикано от д-р Юксел Ахмед-кмет на Община Дулово, се проведе в сградата на общинска администрация.  Членовете на щаба бяха запознати със заповедта на министъра на здравеопазването и изискванията  на Националния оперативен щаб във връзка с въвеждане на превантивни мерки срещу заболяването COVID-19-коронавирус. Общинският щаб реши (до второ нареждане) да се спре ежеседмичния пазар в сряда и всякакъв вид открити пазари на територията на общината. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от петък са отменени всички женски и детски консултации, планови операции, свижданията в отделенията на МБАЛ. Забранени са свижданията и в социалните заведения, в които са настанени стари и болни хора. Препоръчва се ограничаване на посещенията в центрове за стари хора и домове. Ще бъдат предприети ограничителни мерки за посещения в общинските социалните дейности.

В детските и учебни заведения и училищните автобуси се предприемат засилени мерки за дезинфекция. Детските градини и филиалите към тях ще останат отворени при задължителен всекидневен медицински преглед на влизане. При необходимост кметът на общината ще издаде заповед, с която  ще бъде удължена грипната ваканция за всички ученици.

С решение на МС се забраняват  културни изяви на закрито, спортни мероприятия, отменят се театрални постановки и други масови прояви. Отменят се всички обществени събития с участието на деца в град Дулово и  26-те села на общината, включително извънкласните форми на обучение на учениците. Като акцент се отбеляза, че се забраняват  събиранията и дейностите в клубовете на пенсионерите и инвалидите, и в читалищата.

Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито. От Общинският кризисен щаб  апелират към всички за по-голяма отговорност.

Ваня Петрова