В село Козяк бе осветен храм „Св.Йоан Покръстител“

10.07.2017 09:00

Две седмици след Еньовден-денят на рождеството на Св.Йоан Кръстител-нов православен храм  освети  в  село Козяк Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с протосингела на епархията отец Добри Чаков и местни свещеници.

         На 9 юли, в  селото наброяващо 400 жители, тържествено отвори врати за  миряните черквата „Рождество на Свети Йоан Кръстител”. Жителите на селото са румъноговорящи християни-по думите на младия кмет на населеното място Димитър Димитров. Много от тях преди години поискали в селото да се построи църква и даже предложили къде да бъде-на мястото на стар магазин-в центъра, до кметството и читалището. Първата копка и камък поставил тогавашният Доростолски митрополит Иларион. След 10 години храмът вече е реалност и звънът на камбаната оглася района. 

        Интересен факт е, че през улицата още стои стара джамия, която по думите на местните, е на повече от 700 години. По исторически данни в селото никога не е имало църква, а старото му име е било Гечитлер махлеси(в пр. Пътеката на козите, Козята пътека). През 1940г, след Крайовската спогодба, отново е в границите на България и през 1942г получава името-Козяк. Смята се, че оттогава се е увеличило и населението с румъноговорящи християни.

        На празника присъстваха всички жители на селото, много гости от близките села, от Дулово и от областта, а специално за освещаването кмета на Община Дулово - д-р Юксел Ахмед- поднесе лично поздравителен адрес и подаръци за църквата.

        Протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков каза, че много от хората са искали да се провеждат лекции, сказки и срещи всяка седмица,  в които да се изучават църковните писания. Самото изграждане на църквата е струвало близо 45х лв, като средствата са били осигурени от Дирекцията по вероизповеданията, Доростолската митрополия и частни дарители. Много от жителите на самото село също са се включили с малки дарения и доброволен труд. Това е 51 църковно настоятелство, което е в района. По думите на митрополит Амвросий скоро трябва да се освети и църквата в село Черковна.

        Гостите и жителите на селото се събраха в напълно ремонтираната от Общината зала в сградата на кметството, където бе отслужен водосвет за здраве и раздаден курбана. Това също е дълго чакано събитие за хората, защото досега не са имали място където да се събират по различни поводи и събития. В новоизградената беседка до църквата, пък най-активни бяха децата, които се радваха на подаръците  дадени от митрополията и слушаха изпълненията на самодейците от дуловското читалище.

ВАНЯ ПЕТРОВА