За първи път в село Скала прозвуча камбанен звън

25.05.2017 16:42

В село Скала, на светлия християнски празник свързан със светите Константин и Елена-21 май, бе осветен и открит нов православен храм, който ще носи името „Свети Цар Борис Покръстител“. Първата копка е направена през 2012г, а строежът и довършителните дейности са приключили след пет години.

В малкото село, със 130 жители, пристигнаха миряни от съседните села, от Дулово и от Силистренската община. Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с протосингела на епархията отец Добри Чаков и четири свещеници от епархията проведоха ритуала и службата по освещаването на новопостроената църква.

„В селото има джамия, която е над 100 годишна, но никога не е имало църква“-каза Стоян Тодоров-кмет на селото. По исторически данни и разкази на възрастни жители на Скала, в миналото оттук е преминавал важен път  за Дуростурум-по римско време и по-късно от първите български столици-Плиска и Преслав до Доростол. Това споделя Росен Колев, един от големите дарители за новия храм. Той допълва, че в древността в населеното място е имало три църкви, имало е много жители, а пътуващите царе със свитите си често са отсядали тук. В по-ново време, на 2 май, населението провеждало събора на селото, с големи конни надбягвания и раздаването на курбани. Това дава основание на Доростолската митрополия да предложи на църковното настоятелство от Скала, вместо името на Св.Георги Победоносец да изберат Св. Цар Борис Покръстител- по календар това е и Денят на Св.Цар Борис.

 Местните хора, християни и мюсюлмани, приятели от близо и далече са се включили в изграждането на бялата черква. Всичко е изградено и подредено според изискванията на канона, а хората, които присъстваха на историческото за селото събитие, носеха подаръци и цветя и дариха своята лепта за църквата. Доротея Тотева, заместник-кмет в Община Дулово подари на църковното настоятелство икона на Св.Богородица.

По-късно бе раздаден специално неречения и приготвен курбан за всички жители и гости.

Ваня Петрова