Първата данъчна декларация в НАП Силистра е за ползване на данъчни облекчения

12.01.2024 17:32

От 10 януари декларации се подават на място, по пощата и по електронен път

1/12/2024

 

За информация: Елка Савова

                  тел.: 086/ 815 253

 

Първата годишна данъчна декларация, подадена на място в офиса на НАП в Силистра, е от родител на две деца, който иска да се възползва от данъчните облекчения за деца и намалена работоспособност. В първите часове от старта на данъчната кампания бяха подадени  -  и 7 декларации  -  през Портала за електронни услуги на НАП. Първата онлайн декларация е подадена с персонален идентификационен код (ПИК) и с нея са обявени доходи от упражняване на свободна професия с деклариран данък за довнасяне.  

От приходната агенция в Силистра напомнят, че декларации могат да се подават онлайн с ПИК или електронен подпис, на място в офисите на НАП и по пощата като писмо с обратна разписка.

През изминалата 2023 г., от общо подадени над 11 500 декларации,  повече от 9 500 броя са подадени по електронен път чрез ПИК и КЕП.

            От офиса на НАП в дунавския град акцентират, че преди подаване на годишна данъчна декларация, с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги внесат, и едва тогава да подават документи.

„Очакваме и тази година кампанията да протече гладко и без изненади. Разполагаме с бланки на декларациите, както и образци на попълнени такива, които да бъдат в помощ на желаещите да декларират своите доходи. Разчитаме и на повишената данъчна култура, която данъкоплатците показаха през предходните данъчни кампании“, каза госпожа Властиана Николова, териториален директор на ТД на НАП Варна, по повод старта на кампанията.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци, както и за видовете данъчни облекчения, е публикувана в сайта на приходната агенция www.nap.bg, а консултация може да се направи с Информационния център на НАП на телефон

0700 18 700, на цена, според тарифите на съответния оператор и по имейл на е-адрес infocenter@nra.bg.